Vilka längdskidor ska jag välja

De olika typerna av längdskidor kan delas ner till tre huvudtyper.

Klassiska, friåknings och hybridskidor. Vissa går över, andra gör det inte. Var och en har sina styrkor beroende på var du planerar att åka skidor.

Längdskidor är huvudsakligen anpassade till din vikt. Låt dig prova på skidor för att se hur din vikt påverkar greppzonen. Den korta remsan under foten som faktiskt griper snön och driver dig framåt.

Debatten fortsätter mellan vaxfria och vaxbara skidor. Det finns inga förnekande vaxbara skidor. Som gör det möjligt att anpassa sig till rådande förhållanden. Som i händerna på någon som vet vad de gör för överlägset grepp och glid. Å andra sidan producerar dagens teknik vaxfria skidor som går mycket nära vad gäller prestanda. För bekvämligheten kan de inte vara beat. Inget vax att applicera bara ta och gå.

Klassiska längdskidåkning

Åka traditionella eller diagonal skidåkning.
Långa, smala skidor med baser som har en liten till måttlig stor greppzon. För att rymma greppvax eller ha en ”fiskfjällsmönster” mönster
För användning med klassiska längdskidåkningstekniker som diagonal och stakning. Idealiska för preparerade spår.

Friåknings skidor

I ett ögonblick ser friåknings skidor ut som brädor. Mycket bredare än klassiska skidor, friåknings skidor ger mer yta som hjälper till att hålla dig på toppen av snön. Vilket minimerar skidan att skära ner genom djup pulversnö. Om du planerar att spendera mycket tid på friåkningsområden med en tung packning på ryggen. Är det här den perfekta typen av skidor. Bry dig inte med att ta dem till orter. Med förpreparerade banor för de passar inte i spåren.

Du kommer också att märka av metallkanterna som ger bättre grepp upp och ner i isiga backar. Det finns inget spår för att styra de skidspetsarna där du åker. Så att deras kortare skidlängder hjälper till att undvika att korsa skidorna.

Vilken pjäxa ska jag köpa?

För klassiska applikationer ger en uppstart utan för mycket ankelsstöd. Men en stel sula ger maximal kraft och komfort när foten rör sig fram och tillbaka. Om du gör mycket längdskidåkning, be om en bagage med lite mer fotled för den ojämna terrängen. Skridskoåkare använder lateral fotrörelse och behöver ett styvt fotled. Pjäxor ska passa snyggt, som löparskor.

Skate skidor

Långa, smäckra skidor med släta baser
För användning med skate skidåkning, alternativt diagonal skridskoåkning, distansskidåkning.
Idealiska för skidåkning på breda platta zonen av preparerade spår.

Hybrid skidor

Någonstans i mitten är det jag kallar hybridskidor. Precis som friåknings skidor tenderar de att vara kortare. Och har antingen helt eller delvis längd metallkanter för klättring och i nedförsbacke. De är bredare än klassiska skidor för mer lyft. Men inte så bred att de inte passar in i ett spår. Om du gillar friåkning eller utforska off-trail. Utan att ge upp möjligheten att åka skidor i spåren kan det vara skidan för dig. Nybörjare uppskattar sina kortare längder och metallkanter, men de tenderar att vara långsammare i spåren.